עוז הרוח במערכות ישראל
"האש שלכם טובה משלנו, אבל הרוח שלנו טובה משלכם" - אביגדור קהלני
תמיד נזכור את אלו שסיכנו את חייהם למען בטחוננו ותקומת עם ישראל בארץ ישראל. ויהיו עבורנו דוגמה ומודל לחיקוי לנחישות ונתינה למען הכלל.
מאבק נצחי ורוח האדם
מדינת ישראל, מיום היווסדה, נולדה אל תוך מציאות של מאבק על קיומה. היא קמה באזור גיאופוליטי סוער, כשמסביבה מדינות וארגונים שקראו וקוראים תיגר על זכותה להתקיים. מציאות זו, שהפכה להיות נצחית כמעט, עיצבה את דמותה של החברה הישראלית ואת אופי מערכות הביטחון שלה. הצורך בהגנה מתמדת, בערנות בלתי פוסקת, ובכוח מגן איתן, אינו בגדר ברירה אלא תנאי הכרחי להישרדות.
אך כוחו של צבא, מתקדם ומאומן ככל שיהיה, אינו נמדד רק בנשקו וטכנולוגיה שברשותו. לב ליבו של הכוח טמון ברוח האדם – בנכונותם של גברים ונשים לשרת, להגן, ובשעת הצורך להתייצב מול הסכנה באופן אישי. זהו האומץ, אותו ניצוץ פנימי המניע פרטים לפעול מעבר למצופה, לסכן את חייהם למען משימה, חבר לנשק או למען הכלל. לאורך כל מערכות ישראל, ממלחמת העצמאות ועד ימינו אלה, שזורים אינספור סיפורי גבורה, עדויות מצמררות לעוז רוח שהתגלה ברגעי האמת הגורליים ביותר בשדה הקרב.
נאיר זרקור על אותם רגעים ועל האנשים שעמדו במרכזם. נסקור את מסכת הגבורה הישראלית דרך סיפוריהם של מקצת מגיבורי האומה, אלה שעל מעשיהם יוצאי הדופן, שנעשו לעיתים תוך חירוף נפש ממש, הוענק להם עיטור העוז – אחד מסימני ההוקרה הגבוהים ביותר שמעניקה מדינת ישראל ללוחמיה.
סיפוריהם הם עדות נצחית לגבורה הישראלית ולמחיר הכבד הנדרש כדי להבטיח את המשך קיומנו.
יעניין אותך לקרוא: קריסת תקופת הברונזה, הולדת עם ישראל והתמודדות עם עולם משתנה
עיטור העוז: סמל הגבורה בשדה הקרב
מדינת ישראל, מתוך הכרה והוקרה לתרומתם והקרבתם של מגיניה, קבעה בחוק מערכת של עיטורים צבאיים. חוק העיטורים בצה"ל, שנחקק בכנסת בשנת 1970 לאחר מלחמת ששת הימים, קובע שלושה עיטורים עיקריים המוענקים על מעשי גבורה ומופת: עיטור הגבורה (הגבוה ביותר), עיטור העוז, ועיטור המופת. חוק זה מאפשר גם הענקת עיטורים רטרואקטיבית, על מעשים שנעשו עוד לפני חקיקתו.
עיטור העוז מדורג שני בחשיבותו במדרג העיטורים של צה"ל, ומוענק על ידי הרמטכ"ל או קצין אחר שהוסמך לכך. הוא מיועד להוקיר חיילים ש"גילו אומץ לב עילאי בשדה הקרב תוך חירוף נפש". משמעות הדבר היא שהעיטור ניתן על מעשה גבורה יוצא דופן, שנעשה בתנאי לחימה קשים ובמצבים של סכנה אישית ממשית וגבוהה, ולעיתים קרובות תוך סיכון חיים מודע. עיטור העוז הפך, מאז כינונו, לסמל בולט לגבורה אישית, לנחישות בלתי רגילה, ולמחויבות עליונה לביצוע המשימה ולהצלת חיים, גם כאשר התנאים בשדה הקרב קיצוניים ומאיימים. הוא מייצג את פסגת האומץ המבצעי בצה"ל.
מלחמת העצמאות: הולדת האומה וקרב על קיומה
מלחמת העצמאות, שנפתחה עם החלטת האו"ם על החלוקה והתעצמה לכדי מלחמה כוללת עם פלישת צבאות ערב במאי 1948, הייתה המאבק העיקרי והקיומי ביותר בתולדות מדינת ישראל. זו הייתה מלחמת "מעטים מול רבים", שבה כוחות המגן הצעירים – ההגנה, הפלמ"ח והאצ"ל, שהפכו בהדרגה לצה"ל – נאבקו על כל יישוב, על כל דרך, ועל עצם הזכות לחיות במדינה עצמאית. הקרבות היו קשים, האמצעים דלים, והמחיר בנפש כבד מנשוא. בתנאים אלו, גילויים של אומץ לב אישי, תושייה והקרבה הפכו לגורם מכריע ביכולת לעמוד מול האויב ולהשיג הכרעה. על אף שעיטורי צה"ל כוננו רק ב-1970, הוכרה גבורתם של לוחמים רבים מהמלחמה הראשונה באמצעות הענקת עיטורים רטרואקטיבית.
יוסף (יוסק'ה) גלילי:
יוסף (יוסק'ה) גלילי, יליד 1921 וממפקדי הפלמ"ח הבולטים, גילה אומץ לב עילאי במהלך מבצע חמץ באפריל 1948. במבצע זה נועד כוח בפיקודו לכבוש את הכפר הערבי קפר ענא, כחלק מהמאמץ לכתר את יפו. במהלך ההתקפה נתקל הכוח באש עזה במיוחד מטווח קצר וספג נפגעים רבים, כולל מפקדי הכיתות. למרות המצב הקשה והאש הכבדה, נטל יוסק'ה גלילי, שהיה מפקד המחלקה, פיקוד על כלל הכוח המבולבל, אסף את שרידיו והסתער בראשם תחת אש קטלנית ישירה. בהסתערות זו, שנדרשה בה נחישות עליונה וחירוף נפש, הצליח לפרוץ את קווי ההגנה ולהכריע את הקרב על היעד. על מעשה גבורה ומנהיגות זה, תחת אש קשה ובמצב של כאוס, הוענק לו עיטור העוז.
דוד ניב:
דוד ניב (במקור נוביק), לוחם ומפקד בפלמ"ח בחטיבת יפתח, זכה בעיטור העוז על גבורתו בקרב על קיבוץ מנרה במלחמת העצמאות. הקיבוץ, שהיה נקודה אסטרטגית בגליל העליון, הותקף והיה נתון במצור תחת אש כבדה של כוחות סורים וערבים מקומיים. דוד ניב פיקד על עמדה קדמית ומבודדת, שהייתה חיונית להגנת הקיבוץ כולו. במשך ימי לחימה רצופים, תחת הפגזות וירי בלתי פוסקים, הוא וחייליו החזיקו בעמדה בעקשנות יוצאת דופן. למרות שנפצע קשה במהלך הקרבות, דוד ניב סירב להתפנות, המשיך לפקד על חייליו הפצועים והתשושים ולעודד אותם להחזיק מעמד אל מול לחץ האויב העדיף. על גילוי מנהיגות, דבקות במשימה ואומץ לב עילאי גם במצב פציעה ותחת אש, הוענק לו עיטור העוז.
יעניין אותך לקרוא: חוק המלך בתורה - ציפייה ממנהיגות שרלוונטית עד ימינו
מבצע קדש: מערכה בזק בסיני
מבצע קדש, שנערך בסתיו 1956, היה מערכה צבאית קצרה אך מכרעת בחצי האי סיני. המבצע יצא לדרך על רקע מתיחות גוברת עם מצרים, שכללה את הלאמת תעלת סואץ על ידי הנשיא נאצר והתגברות פעולות הטרור של הפדאיון שפעלו בחסות מצרית מרצועת עזה. מטרת צה"ל הייתה לפגוע בתשתיות הטרור, להשיג שליטה על מרחבים אסטרטגיים בסיני ולהרחיק את האיום מעל יישובי הדרום. כוחות צה"ל, בדגש על חילות השריון והצנחנים, ביצעו תנועה מהירה ויעילה בשטח המדברי הפתוח, כשהם כובשים יעדים מרכזיים ושוברים את מערכי ההגנה המצריים בתוך ימים ספורים.
אריה בירו:
אריה בירו, קצין צנחנים נועז ומפקד פלוגה א' בגדוד 890, גילה גבורה עילאית בקרב הקשה והמפורסם במצר המיתלה. לאחר שהגדוד הוצנח בצומת המיתלה, נשלחה הפלוגה של בירו ככוח חלוץ לסרוק את הוואדי המרכזי, אך נקלעה למארב קטלני של כוחות מצריים מבוצרים. תחת אש תופת מכל הכיוונים ועם נפגעים רבים, הוביל בירו את פלוגתו בהסתערות רגלית לתוך הוואדי, מטהר עמדה אחר עמדה תוך לחימה פנים אל פנים. הוא הפגין קור רוח יוצא דופן תחת אש, דבקות במשימה ומנהיגות אישית מעוררת השראה שסחפה את אנשיו בלחימה הקשה. על גבורתו וחירוף נפשו בקרב זה, קיבל אריה בירו את עיטור העוז.
עודד ארז:
עודד ארז, גם הוא קצין בצנחנים, הצטיין בגבורתו בשלב הראשון והמכריע של מבצע קדש - נחיתה בצניחה וההשתלטות על מעבר המיתלה. מיד לאחר הצניחה, ארגן עודד ארז כוח קטן ונערך להגנה על המעבר החיוני, שיעד התקפות נגד חוזרות ונשנות מצד כוחות מצריים. בתושייה רבה, בקור רוח יוצא דופן ובלחימה עיקשת, הוא פיקד על אנשיו בהדיפת ההתקפות, שמר על שלמות הכוח ועל החזקת הצומת למרות האש הכבדה והעדיפות המספרית של האויב. על אומץ ליבו, נחישותו ותפקודו המופתי כמפקד שהבטיח את אחיזת הכוח ביעד הצניחה האסטרטגי, הוענק לעודד ארז עיטור העוז.
מלחמת ששת הימים: נס ותקומה
הימים שקדמו למלחמת ששת הימים ביוני 1967 היו ימי חרדה קיומית בישראל. מדינות ערב, בהנהגת מצרים, איימו בהשמדתה, ריכזו כוחות צבא אדירים בגבולות והטילו הסגר ימי על נמל אילת במצרי טיראן. כשהאיום היה מוחשי ומיידי, יצאה ישראל למכה מקדימה אווירית וקרקעית שהפכה למערכה צבאית מדהימה בהיקפה ומהירותה. בשישה ימים בלבד, הכריע צה"ל את צבאות מצרים, ירדן וסוריה, כבש שטחים נרחבים – חצי האי סיני, יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן – ושינה את פני המזרח התיכון. הניצחון הסוחף נתפס כנס צבאי, פרי תכנון נועז, ביצוע מבריק בשלוש חזיתות בו זמנית, אך מעל הכל – בזכות אומץ ליבם, תעוזתם ודבקותם במשימה של לוחמי צה"ל בשדה הקרב.
טוביה רביב:
סגן טוביה רביב, מפקד מחלקת טנקי צנטוריון מחטיבה 7, הפגין אומץ לב עילאי בקרבות השריון הכבדים בחזית סיני במלחמת ששת הימים. במהלך ההתקדמות המהירה אל מול מערכי הגנה מצריים מבוצרים ועדיפות מספרית של טנקי אויב, נקלע רביב למצבים בהם נאלץ להילחם בתנאים בלתי אפשריים. הוא ניהל קרבות יחיד או עם כוח קטן מאוד נגד עשרות טנקים וכלים משוריינים, ובזכות תושייה, קור רוח ויכולת תמרון מרשימה, הצליח לפגוע בטנקי אויב רבים ולבלום התקפות קריטיות. הוא תפקד ביעילות יוצאת דופן תחת אש קטלנית, התעלם מהסכנה האישית העצומה והמשיך להילחם בנחישות עד להשלמת המשימה. על גבורתו והצטיינותו הבלתי רגילה, הוענק לו עיטור העוז.
גיורא לב:
סרן גיורא לב, מפקד פלוגת טנקי פטון בחטיבת שריון 60 (עוצבת ברק), זכה בעיטור העוז על גילוי אומץ לב ומנהיגות בשורה של קרבות הבקעה בחזית סיני. פלוגתו פעלה כחוד החנית במספר צירים קריטיים בחלקה הדרומי של החזית, בדרכה לעבר תעלת סואץ. בקרבות קשים שכללו פריצה דרך שדות מוקשים, התמודדות עם מוצבים מבוצרים היטב ולחימה מול שריון וחי"ר אויב, הוביל גיורא לב את פלוגתו באומץ ובנחישות יוצאי דופן. הוא היה בחוד הכוח, פרץ דרך מכשולים והתקדם תחת אש כבדה, תוך שהוא משרה ביטחון ורוח לחימה באנשיו גם ברגעים הקריטיים והמסוכנים ביותר של הקרב. על גבורתו, דבקותו במשימה והובלתו המופתית של פלוגתו, הוענק לו עיטור העוז.
יעניין אותך לקרוא: ניהול ומנהיגות של חמישה ראשי ממשלה ישראלים
מלחמת יום הכיפורים: הפתעה, תופת ותקומה
מלחמת יום הכיפורים, שפרצה בהפתעה גמורה ביום הכיפורים, 6 באוקטובר 1973, הטילה את מדינת ישראל אל תוך אחד מרגעיה הקשים והגורליים ביותר. צבאות מצרים וסוריה פתחו במתקפה מתואמת ורחבת היקף, כשהם מנצלים את יתרון ההפתעה ואת עוצמת האש האדירה של ארטילריה וטילי נ"ט. הימים הראשונים למלחמה התאפיינו בקרבות בלימה נואשים ועקובים מדם הן בחזית סיני והן ברמת הגולן, כאשר כוחות צה"ל קטנים ומעטים ניצבו אל מול צבאות סדירים עדיפים מספרית. למרות המחיר הכבד בנפש והאבדות הרבות בציוד, הצליחו הלוחמים לבלום את מתקפת האויב, ובהמשך המלחמה אף לחצות את התעלה ולכבוש שטחים בסוריה. מלחמה זו הדגישה את חשיבותה העליונה של רוח הלחימה ואומץ הלב האישי בתנאים הקשים ביותר שידע צה"ל.
שלמה ארדינסט:
סרן שלמה ארדינסט, מפקד מחלקת טנקים בגדוד שריון סדיר שפעל ברמת הגולן, גילה גבורה עילאית בימי הבלימה הראשונים והקשים ביותר של מלחמת יום הכיפורים. כחלק מכוח השריון הדליל שעצר בגופו את אלפי הטנקים הסורים ששטפו את הרמה, לחם ארדינסט בעמדות קדמיות במרחב אל-על תחת אש תופת בלתי פוסקת של שריון, ארטילריה וקומנדו סורי. הוא ניהל קרבות קטלניים מטווחים קצרים, הצליח להשמיד עשרות טנקי ונגמ"שי אויב, והמשיך להילחם בנחישות יוצאת דופן כמעט לבדו כאשר הטנקים סביבו נפגעו. על אומץ ליבו הבלתי רתע, דבקותו במשימה תחת אש קטלנית ויעילותו בבלימת הסורים בגזרתו, הוענק לו עיטור העוז.
עמי בכר:
סרן עמי בכר, מפקד פלוגת טנקי פטון בחטיבת שריון שפעלה בחזית סיני, זכה בעיטור העוז על גילוי אומץ לב ומנהיגות מופתית בקרבות הבלימה נגד המצרים שצלחו את תעלת סואץ בימים הראשונים למלחמה. פלוגתו נשלחה לעמדות קדמיות וספגה אש ארטילרית וטילי נ"ט (סאגר) כבדה ומדויקת. עמי בכר פיקד על אנשיו בקור רוח מדהים, תמרן את טנקיו תחת אש תופת, והצליח לפגוע בטנקי אויב רבים שניסו להבקיע לעבר עמדות צה"ל. הוא הדגים נחישות יוצאת דופן, דבקות עיקשת במשימה ויכולת עמידה תחת לחץ קיצוני, ובכך תרם תרומה משמעותית למניעת פריצה מצרית בגזרתו. על גבורתו, תושייתו והובלתו האפקטיבית של פלוגתו בקרב, הוענק לו עיטור העוז.
מלחמת לבנון הראשונה: שלום הגליל ומבואות ביירות
מלחמת לבנון הראשונה, שכונתה בתחילתה "מבצע שלום הגליל", פרצה ביוני 1982 במטרה להרחיק את איום ארגוני הטרור הפלסטיניים, ובעיקר אש"ף, שביססו את כוחם בדרום לבנון והטרידו את יישובי הגליל בירי רקטות ופעולות טרור. צה"ל יצא למערכה רחבת היקף, והתקדם במהירות צפונה אל תוך שטח לבנון. הלחימה התנהלה בשטחים מגוונים ומאתגרים מבחינה גיאוגרפית וטקטית: החל מהרכסים הסלעיים של דרום לבנון, דרך כפרים ומחנות פליטים צפופים, ועד ללחימה בשטח בנוי מורכב במבואות ביירות ובתוך העיר עצמה. צה"ל התמודד עם התנגדות עקשנית מצד ארגוני הטרור וכן עם הצבא הסורי. מורכבות המערכה והקרבות בשטח זר ורווי מכשולים דרשו מלוחמי צה"ל גילויים רבים של אומץ לב, תושייה ויכולת אלתור.
יפתח שחר:
סגן יפתח שחר, מפקד צוות בפלחה"ן (פלוגת חבלה והנדסה) צנחנים, גילה אומץ לב עילאי בלחימה הקשה והאינטנסיבית בתוך מחנה הפליטים הפלסטיני עין אל-חילווה, סמוך לצידון, בימיה הראשונים של מלחמת לבנון הראשונה. המחנה היה מעוז מבוצר של אש"ף, ולחימה בתוכו התנהלה מבית לבית ומסמטה לסמטה תחת אש כבדה מכל סוגי הנשק. יפתח שחר הוביל את צוותו בחזית ההתקפה, פרץ דרך עמדות אויב מבוצרות בנחישות בלתי רגילה וחתר למגע מטווח קצר ביותר, תחת אש קטלנית. הוא הדגים קור רוח, דבקות במשימה ומנהיגות אישית מעוררת השראה שסחפה את אנשיו. למרות שנפצע בעצמו במהלך הלחימה הקשה, הוא המשיך לפקד על כוחו ולהילחם עד להשלמת היעד. על גבורתו יוצאת הדופן ומנהיגותו בשדה קרב אורבני קטלני ומורכב, הוענק לו עיטור העוז.
רונן סימני:
סמל ראשון רונן סימני, מפקד טנק בחטיבת שריון 211 (עוצבת עקבות הברזל), הצטיין בגבורתו במהלך המצור על ביירות במלחמת לבנון הראשונה. העיר ביירות, ובעיקר חלקיה המערביים, היו מבצרם האחרון של ארגוני הטרור, והלחימה בתוך העיר הייתה קשה ומסוכנת במיוחד עבור כוחות שריון. רונן סימני פעל עם הטנק שלו בשטח בנוי צפוף, תחת אש צלפים, נ"ט ורימונים שנורתה מכל עבר, במשימה של טיהור מבנים וסיוע לכוחות חי"ר. הוא הפגין קור רוח, תושייה ונחישות רבה, כאשר התקדם עם הטנק שלו במקומות חשופים כדי לאפשר לכוחות הרגלים להתקדם ולהשתלט על יעדים, תוך סיכון עצמי וסיכון חיי צוותו. על אומץ ליבו יוצא הדופן, דבקותו במשימה בתנאי לחימה אורבנית קשה ורצופת סכנות, הוענק לו עיטור העוז.
יעניין אותך לקרוא: מגילת העצמאות - חזון משימה וערכים למיקוד והשגת יעדים
מלחמת לבנון השנייה: אתגר החזבאללה בצפון
מלחמת לבנון השנייה, שפרצה ביולי 2006, נפתחה עם אירוע חטיפת שני חיילי צה"ל סמוך לגבול הצפון, אירוע ששימש כזרז למערכה רחבת היקף מול ארגון חזבאללה. המלחמה התנהלה ברובה בשטח דרום לבנון אל מול ארגון גרילה מאומן היטב, אשר בנה במשך שנים תשתית צבאית מרשימה הכוללת מערך מנהרות תת-קרקעיות ("שמורות טבע"), עמדות ירי מוסוות, ושימוש נרחב בטילי נ"ט ורקטות ארוכות טווח ששיגרו איום משמעותי על העורף הישראלי. הלחימה הקרקעית הייתה קשה ומורכבת, התנהלה בשטח הררי וכפרי צפוף, רווי מלכודות ואיומים נסתרים, ודרשה מלוחמי צה"ל גילויים רבים של אומץ לב, תושייה ויכולת הסתגלות מהירה לאופי הלחימה הייחודי.
סמל אוהד קליין:
סמל אוהד קליין ז"ל, לוחם בסיירת גולני, גילה אומץ לב עילאי ונדיר בקרב הקשה והמפורסם בבינת ג'בל, אחד ממעוזי חזבאללה המרכזיים במלחמת לבנון השנייה. הקרב בתוך העיירה המבוצרת היה קשה ועקוב מדם, והתנהל מבית לבית תחת אש כבדה ביותר. במהלך הקרב, נקלע כוחו של קליין למארב קטלני וספג נפגעים רבים. למרות האש הבלתי פוסקת והסכנה המיידית של מבנים ממולכדים, נכנס אוהד קליין לתוך מבנה שממנו נפתחה אש עזה ושבו שכבו לוחמים פצועים, במטרה לחלצם. הוא נע בחלל המסוכן, חיסל מחבלים וסייע בפינוי פצועים תחת אש קטלנית, תוך גילוי גבורה וחירוף נפש עילאיים. על מעשה גבורה זה, ועל דבקותו במשימה ובחיי חבריו במחיר אישי כבד (נפל בקרב), הוענק לו לאחר מותו עיטור העוז.
סמ"ר אמיל אלפסי:
סמל ראשון אמיל אלפסי, לוחם ומפקד צוות ביחידת יהל"ם של חיל ההנדסה הקרבית, התבלט בגבורתו וביכולותיו המבצעיות בלחימה בכפר עייתא א-שעב, אף הוא יעד קשה ומבוצר במלחמת לבנון השנייה. הכפר היה רווי מטעני חבלה, מלכודות ופירים למנהרות. אלפסי פעל כחלק מכוח הנדסי שתפקידו היה לפרוץ מכשולים ולהכשיר צירים לכוחות החי"ר והשריון. תחת אש חזקה וישירה שנורתה עליו, הוא נע בשטח פתוח ומסוכן ביותר, סיכן את עצמו באופן ממשי ונטרל מטענים ומלכודים רבים שחסמו את דרכם של הכוחות המתקדמים. בפעולותיו אלו, שהתבצעו בקור רוח, מקצועיות ודבקות במטרה, אפשר אלפסי את המשך התקדמות הכוחות והשלמת משימותיהם. על אומץ ליבו יוצא הדופן, קור רוחו תחת אש וחירוף נפשו בשדה קרב ממולכד ומסוכן, הוענק לו עיטור העוז.
מבצע צוק איתן: הלחימה במנהרות ובשטח הבנוי
מבצע צוק איתן, שהתקיים בקיץ 2014 ברצועת עזה וסביבותיה, היה תגובה ישראלית להסלמה ביטחונית מתמשכת מצד ארגוני הטרור ברצועה, שכללה ירי רקטות בלתי פוסק לעבר יישובי ישראל, ושיאה בחטיפת ורציחת שלושה נערים ישראלים. מטרותיו המרכזיות של המבצע היו פגיעה קשה בתשתיות הטרור של חמאס ושאר הארגונים, ובעיקר נטרול איום המנהרות ההתקפיות שנחפרו משטח הרצועה אל תוך שטח ישראל. הלחימה הקרקעית התנהלה בשטח בנוי צפוף, בתוך העיירות והכפרים הפלסטיניים הסמוכים לגדר ובתוך הרצועה, אל מול ארגון גרילה מתוחכם ומבוצר היטב שהתמחה בלחימה מבית לבית, בשימוש במלכודים, ובמיוחד בניצול רשת ענפה של מנהרות תת-קרקעיות. התמודדות עם איומים אלו דרשה אומץ לב, תושייה ויכולות טקטיות מיוחדות.
רס"ן הגאיי קליין:
רס"ן הגאיי קליין, שהיה אז מפקד פלגה ביחידת הקומנדו המובחרת מגלן, גילה גבורה יוצאת דופן במהלך מבצע צוק איתן על פעולה מורכבת ופורצת דרך בעומק שטח רצועת עזה. קליין הוביל כוח מיוחד למשימה חשאית ובעלת חשיבות אסטרטגית: איתור והשמדת מנהרת טרור משמעותית מאחורי קווי האויב. הפעולה התבצעה בתנאי חשאיות מחמירים ותחת איום מתמיד, ובמהלכה נתקל הכוח בקשיים מבצעיים בלתי צפויים והיה חשוף לגילוי והתקפה. למרות זאת, הפגין קליין קור רוח, תושייה יוצאת דופן ומנהיגות אישית מעוררת השראה, התגבר על כל המכשולים והשלים את המשימה החיונית במלואה, ובכך סיכל איום משמעותי. על אומץ ליבו, תפקודו המופתי והצלחתו במשימה מורכבת ומסוכנת ביותר בעורף האויב, הוענק לו עיטור העוז.
סרן איתן פונד:
סרן איתן פונד, אז מפקד פלוגה בגדס"ר גבעתי, זכה בעיטור העוז על אומץ ליבו הנדיר ודבקותו במשימה באירוע "יום שישי השחור" ברפיח, שהתרחש ב-1 באוגוסט 2014. במהלך קרב קשה ומבולבל שבו נחטף סגן הדר גולדין ז"ל, נשלחו פונד וכוחו לאזור האירוע תחת אש תופת בלתי פוסקת של ארטילריה, ירי צלפים ומטענים, במטרה לאתר סימני חיים או את שרידי גופתו של גולדין. הוא הוביל את אנשיו לתוך תוואי שטח עירוני מסוכן ביותר, רווי איומים גלויים ונסתרים, תוך התעלמות מוחלטת מהסכנה המיידית לחייו ולחיי פקודיו. על אומץ ליבו העילאי, נחישותו ודבקותו במשימה המבצעית והערכית גם בתנאים של כאוס ותופת תחת אש קטלנית, הוענק לו עיטור העוז.
יעניין אותך לקרוא: סגולות ותובנות עם 7 מגיבורי מערכות ישראל
שבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל: התמודדות חסרת תקדים
בוקר שבעה באוקטובר 2023 נצרב בתודעה הלאומית כיום של תופת ואובדן בקנה מידה שלא נודע כמותו בתולדות מדינת ישראל. במתקפת פתע רצחנית ומתואמת, פרצו אלפי מחבלים מארגוני הטרור ברצועת עזה את גדר הגבול, פלשו ליותר מ-20 יישובים ומוצבים צבאיים, ביצעו מעשי טבח אכזריים בתושבי עוטף עזה ובמשתתפי פסטיבל "נובה" ליד רעים, וחטפו מאות גברים, נשים, ילדים וקשישים לשטח הרצועה. אל מול עוצמת ההתקפה, האכזריות הבלתי נתפסת והכאוס הרב ששרר בשעות הראשונות, התייצבו בגופם כוחות צבא קטנים, שוטרים, לוחמי יחידות מיוחדות, כיתות כוננות ואזרחים חמושים, שלחמו בעוז, לעיתים לבדם, מול עשרות ומאות מחבלים כדי לבלום את המתקפה, להציל חיים ולהגן על הבית במחיר אישי כבד. אירועים אלו הובילו לפרוץ מלחמת חרבות ברזל, מלחמה שממשיכה להציב אתגרים וסיפורי גבורה חדשים בפני לוחמי צה"ל וכוחות הביטחון.
רס"ן עידו ישראל:
רס"ן עידו ישראל, קצין בפיקוד העורף אשר שימש כקצין אג"ם של מפקדת קצין הגנה מרחבית עוטף עזה ביום שבעה באוקטובר, גילה אומץ לב עילאי וראוי לציון בדברי הימים באירועי הטבח בקיבוץ כפר עזה. כאשר התבררו ממדי הטבח האכזרי בקיבוץ ובעוד מחבלים רבים משתוללים בשטחו ויורים לכל עבר, נכנס רס"ן ישראל באופן חוזר ונשנה אל תוך שטח הקיבוץ תחת אש תופת קטלנית וסיכון חיים ממשי, במטרה לאתר ולחלץ אזרחים שהיו לכודים בבתיהם או מסתתרים בממ"דים. הוא פעל בתנאים של כאוס מוחלט, תוך חירוף נפש עילאי ודבקות יוצאת דופן במשימה להצלת חיים, הצליח לאתר ולפנות אזרחים רבים ובכך הציל את חייהם הודות לגבורתו וקור רוחו. על מעשה גבורה זה, שנעשה בתנאי אי-ודאות וסכנה קיצוניים, הוענק לו עיטור העוז.
סא"ל סהר שמש:
סגן אלוף סהר שמש, מפקד הכוח הקבוע בעוצבת אדום (האוגדה המרחבית המופקדת על גזרת אשכול), התבלט בגבורתו, תושייתו ומנהיגותו יוצאת הדופן בימי הלחימה הראשונים והמכריעים של מלחמת חרבות ברזל ב-7 באוקטובר במרחב אחריותו. עם קבלת הדיווחים הראשונים על פריצת מחבלים לגבול, אסף סא"ל שמש במהירות כוח לוחמים קטן ומעורב – חיילים סדירים ממפקדת האוגדה ומילואימניקים מהאזור – ויצא תחת אש כבדה לנוע בין יישובי ומוצבי האוגדה שהותקפו בו זמנית על ידי עשרות רבות של מחבלים. הוא ניהל קרבות קשים, תמרן במהירות וביעילות בין זירות שונות, הצליח להשיב בהדרגה שליטה על חלקים מהמרחב הנרחב תחת אחריותו, בלם התקדמות נוספת של מחבלים, והציל חיי אזרחים וחיילים רבים. על אומץ ליבו, נחישותו, ופיקודו המופתי שהכריע לחימה קטלנית ותמרון מורכב בתנאי אי-ודאות וכאוס מוחלטים, הוענק לו עיטור העוז.
מורשת של עוז ותעוזה
סקרנו רק חלק קטן ממערכות ישראל השונות ומעשיהם יוצאי הדופן של גיבורים שבלטו באומץ ליבם העילאי וזכו על כך בעיטור העוז. ממלחמת העצמאות וקרבות הקיום הראשונים, דרך מבצעי הבזק בסיני, מלחמת ששת הימים והקרבות המרים ביום הכיפורים, ועד להתמודדות עם אתגרי הלחימה המורכבת בלבנון ואיומי הטרור חסרי התקדים של ימינו – חוט השני העובר בין כל הסיפורים הללו הוא רוח הלחימה הבלתי מתפשרת, הנחישות האישית והאומץ הפיזי והנפשי שהתגלה ברגעי האמת הקריטיים ביותר.
גיבורי עיטור העוז, אשר סמלו את נכונותם לחרף נפשם בשדה הקרב למען מטרה גדולה מהם, הם עמודי התווך של חוסנה הביטחוני והלאומי של מדינת ישראל. הם מייצגים את פסגת האומץ, התושייה והדבקות במשימה שמפעפעת בקרב לוחמינו. אך חשוב לזכור שסיפוריהם הם רק מדגם מייצג מתוך אלפים רבים – מפקדים וחיילים, שוטרים, אנשי כוחות ביטחון ואזרחים – אשר גילו גבורה, תושייה והקרבה בכל מערכה ובכל זירה, לעיתים במחיר האישי היקר ביותר. לכל אחד מהם אנו חבים חוב עמוק של הכרת תודה והערכה.
מורשת העוז והתעוזה אינה נחלת העבר בלבד. במציאות הביטחונית הנוכחית, ונוכח האתגרים המורכבים הניצבים בפנינו גם בהווה ובעתיד, הצורך באומץ לב אישי, במנהיגות בשעת משבר, ובנכונות לעמוד מול הסכנה, נותר אקטואלי וחיוני מתמיד. סיפוריהם של הגיבורים הללו הם מקור השראה עצום לדורות הבאים ומזכורת כואבת אך הכרחית למחיר היקר הנדרש כדי להבטיח את המשך קיומנו. יהי זכרם של הנופלים ברוך, ותשואה והערכה עמוקה לכל אלה שממשיכים לעמוד על המשמר ולהגן על מדינת ישראל בגופם ובנפשם.
יעניין אותך לקרוא: הספד משה דיין לרועי רוטברג בקיבוץ נחל עוז
לא לפספס! הרשמו לקבל פרקים חדשים ומידע
עדכני
לאימייל: לחצו כאן
צרו קשר!
לשליחת Whatsapp בקליק לחצו כאן
צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות
ללא עלות: אימייל
לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן
לתוכן העניינים לחצו כאן
לרשימת כל הפרקים לחצו כאן
אתר מפורט על ייעוץ, מנטורניג
ואימון ליזמים, בעלי עסקים
ומנהלים - לחצו: סטרטגו 360
עקבו אחרי פרקים חדשים ב Instagram לחצו כאן
צפו בסרטונים ב YouTube לחצו כאן
התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן
עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן
עוד על ייעוץ עסקי וחומרים להורדה לעבודה עצמית
באתר:
Stratego 360 http://www.stratego360.com/